Bli med på Lærlingerteamet hos R. Bergersen
Hvert år er tusener av norske ungdommer på leting etter en lærlingplass. I tjue år har mange av dem funnet det hos R. Bergersen AS
Her har de blitt låsesmed – en litt gammelmodig yrkestittel som i dag skjuler et komplekst og spennende fagfelt i rivende utvikling.
– Mye mer enn mange andre håndverksfag, egentlig. Du må være litt snekker, litt elektriker og litt datakyndig. Du skal jobbe med mekanikk, men også systemer som inneholder stadig mer elektronikk og digital teknologi, sier Raymond Lund, daglig leder i selskapet.
– Jeg vil påstå at dette er en av de mest spennende fagene du kan utdanne deg i nå. Det er egentlig på høy tid å bytte ut begrepet «låsesmed» med noe annet – kanskje lås- og sikkerhetstekniker, sier han.
Ola (19) og Marius (18) stortrives som lærlinger hos R. Bergersen Sikkerhet og Design: – Vi skal bli låsesmeder
Skryter av oppfølgingen
R. Bergersen Sikkerhet og Design er med rette stolte av sitt lærlingprogram: I alle disse årene har det bare skjedd to ganger at ungdommer utplassert hos dem stryker til svennebrevet.
Ola (19) og Marius (18), som er inne i sitt henholdsvis tredje og andre år av det 3-årige løpet, tror de vet hvorfor.
– Vi har vært så heldige å få veldig god oppfølging. Hos R. Bergersen jobber det en montør med eget ansvar for å ta vare på lærlinger, og han har blitt som en mentor for oss. Med han har vi jevnlige samtaler om det vi har lært, det som ligger foran oss, hvordan vi trives og hvordan det står til med motivasjonen. Utrolig nyttig og givende, sier Ola.
Trenger flinke folk
Salgssjef og NK Roar Forfang understreker at å tilby gode lærlingplasser og gi skikkelig oppfølging, er høyt prioritert i den tradisjonsrike bedriften.
– Bransjen trenger fagkompetanse, og det nytter ikke å sitte stille og vente på at den kommer. Skal du ta ansvar for faget ditt er du nødt til å ta del i det å frambringe den kompetansen. Derfor har vi tatt på oss denne rollen, slår han fast.
Daglig leder Raymond Lund legger til at utviklingen innen lås og beslag går veldig fort.
– Derfor er det avgjørende at man henger med på den, sier Lund (den som ikke har byttet lås på noen år, kan jo selv stikke innom en R. Bergersen-butikk og beundre utvalget av innretninger som kan låses med elektroniske kort eller apper, skribentens anmerkning).
Verken Marius eller Ola har angret på at de valgte bort videregående til fordel for en lærlingeplass.
– I forhold til å sitte enda lenger på skolebenken er det deilig å jobbe med noe fysisk, bevege seg og være litt rundt omkring. Hvertfall for meg som er interessert i håndtverk, sier Ola.
De legger imidlertid ikke skjul på at det å være lærling var litt skummelt i begynnelsen.
Har et stort apparat rundt seg
– Det var mange kompliserte navn på ting, og i starten visste jeg ikke hva folk snakka om når de sa «sluttstykke» eller «låskasse». Jeg bare nikka og smilte de første ukene! Men det har gradvis kommet seg. Nå har vi lært både å gjøre monteringsjobben og kvalitetssikre den, sier Marius.
– I en så omfangsrik bedrift som R. Bergersen har du også mye flinke folk rundt deg. Med alt fra erfarne låsesmeder til serviceledelse og IT-avdeling kun en telefon unna, slipper du å stå alene med problemer som måtte oppstå, tilføyer daglig leder.
Sikrer landet
Lærlingene setter også pris på at R. Bergersen har holdt alle i full jobb gjennom koronaen. Dermed kan de se fram til å motta det gjeve svennebrevet i rådhuset uten forsinkelser – henholdsvis til sommeren og til neste sommer.
Takket være en bedrift som helt siden 70-tallet har hjulpet folk i og utenfor Oslo å få skikkelige lås og beslag på dørene sine.
– Det er et yrke man blir stolt av å utføre – man er med på å sikre landet. Det er viktig for samfunnet, sier Ola.
– Og å bli det gjennom lærlingprogrammet til R. Bergersen kan vi anbefale varmt, sier de.