Vanlige spørsmål

Guides og relevante spørsmål i forbindelse med Dørhåndtak.

 

Hvilket dørhåndtak bør jeg velge?

Når du velger dørhåndtak må du velge ut ifra form, kvalitet, stil og pris.

Et dørhåndtak skal matche døren og stilen generelt i boligen, vil du ha et klassisk eller moderne dørhåndtak?

Det burde ha et godt design og kvalitet så det varer i mange år.

Hvordan enkelt bytte dørhåndtak selv?

Først må du vite hvor tykk døren er, slik at skruer og vridepinne har riktig lengde. Ofte klippes skruene som skal holde dørvrideren sammen av litt for korte, slik at skruene blir for korte, og da strammes ikke festet godt nok. Resultatet blir et slarkete dørhåndtak som gir slitasjemerker på døren der hvor dørhåndtaket har vært montert.

Viktig med riktig verktøy. Sjekk at du har skrutrekkere som passer til skruene på både det gamle og nye dørhåndtaket.

Det er også viktig at du ser etter om det er en settskrue som er skrudd fast til vridepinnen. Denne settskruen sitter ofte under eller på siden av dørhåndtaket. Om du bare fjerner skruene rundt dørhåndtaket, vil du ikke klare å dra ut vridepinnen om settskruen fortsatt sitter fast.

Eldre dørhåndtak kan være festet med en splint istedenfor settskrue, denne må dyttes opp.

Hva er PVD overflate?

PVD er en overflatebehandling som gjør at dørhåndtaket blir ekstremt motstandsdyktig mot slitasje, som igjen gjør at fargen holder enda lenger.

 

Hva kjennetegner et kvalitetsdørhåndtak fremfor en rimeligere variant?

Dette kjennetegnes aller mest i materiale og støpeform, er dørhåndtaket helstøpt i for eksempel messing vil dette sørge for at håndtaket blir solid og holder i veldig mange år, mens man kan lage rimeligere dørhåndtak i billigere materialer som for eksempel zamak eller sink som settes sammen av flere deler, dette burde gi et positivt utslag på pris, men gir kortere levetid på dørhåndtaket.

Hva er en returfjær?

Returfjær brukes for å hjelpe ekstra tunge håndtak eller en sliten låskasse. Fjæren kan etter- eller tilleggsmonteres på de fleste dørvridere, både på innerdører og ytterdører.

Hvorfor «henger» dørhåndtaket mitt på dørbladet?

Kan være flere årsaker, det mest vanlige er en sliten låskasse, her må man i så fall bytte låskasse.

Det kan være at det er montert nytt dørhåndtak på en gammel låskasse, i dette tilfelle må man montere på en foring på vriderpinnen da vriderpinnene var tynnere før i tiden.

Hvorfor er dørhåndtaket mitt slarkete selv etter stramming av skruer?

Sjekk først at settskruen er strammet godt mot vriderpinnen.

Ved ny-montering er det ofte at kappskruene er kappet for lange, slik at de butter i hylsemutteren på andre siden av døra.. Det kan være at vriderpinnen er for kort, dette resulterer i at selve dørhåndtaket ikke sitter godt nok festet på vriderpinnen.

Bytte dørhåndtak på gamle tredører, hva bør jeg tenke på?

Et gjentagende problem på eldre tredører, eksempelvis før 1972 er at det ikke er særlig med feste igjen i døren, i disse tilfellene anbefaler vi å gå over til dørhåndtak med langskilt.

Er du usikker så burde du ta kontakt med en av våre selgere.